Wijn maken en teksten schrijven: planten, snoeien en rijpen

Wijn en schrijven: twee passies die in 2006 samen kwamen in mijn boek ‘Wijnroutes. Op de fiets langs wijngaarden in Nederland en België’. Een boek met verhalen van wijngaardeniers in de Lage Landen. Wat drijft hen om zich dag in dag uit met wijn bezig te houden? Tijdens de realisatie van het boek ontdekte ik de vele overeenkomsten tussen een mooi verhaal en een goed glas rood, wit of bubbels.

Hoe begin je een wijngaard? Heel basic: door eerst druivenplanten te poten. Sommigen doen dit in Hollandse klei, anderen in de Limburgse löss. De ranken staan zo, dat ze voldoende ruimte hebben om zonlicht te vangen. Vervolgens zorgt de wijngaardenier dat de planten groot en sterk genoeg zijn om de eerste druiventrossen te dragen.

Voor het schrijven van een boek of een artikel heb je ouderwets pen en papier nodig of een gelikte laptop. Daarna maak je een kader, een opzet: hou bouw je jouw verhaal op? Welke onderwerpen komen aan bod? Je maakt een (hoofdstuk)indeling die je vult met feiten en wetenswaardigheden.

Terroir
De wijngaarden die ik beschreef in het boek, heb ik allemaal bezocht. Van Groningen en Noord-Holland tot het Belgische Huy in de buurt van Namen. Allemaal wijngaarden die een heel verschillend terroir hebben. Voor wie dat niet weet: terroir is de omgeving van de druivenstok. De bodem, het microklimaat, de natuurlijke waterhuishouding en de cultuur.

Het terroir van een verhaal is je werkplek, het schrijven en het creatief omgaan met informatie. Die haal je uit de gesprekken met de mensen die je interviewt of de informatie die je verzamelt.

Snoeien
Voor een goede oogst moet de wijnboer zijn druivenplanten in de loop van het seizoen snoeien. Wanneer er teveel trossen aan een wijnrank hangen, krijgen de druiven onvoldoende zonlicht en te weinig voedingsstoffen binnen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Het is de kunst van het weglaten. Minder ranken betekent betere, vollere druiven.

De kunst van het weglaten geldt ook voor het schrijven. Kill your darlings. Een stuk wordt krachtiger door teksten in te korten. Je komt daarmee tot de kern, de essentie, van je boodschap. Om er nog maar een cliché tegenaan te gooien: less is more.

Rijpen
Goede wijn heeft tijd nodig om te rijpen. Soms voegt de wijnboer er nog wat aan toe en vervolgens laat hij het brouwsel rusten. Dit geldt ook voor een tekst. Je laat het even liggen, daarna lees je het opnieuw grondig door en je past het stuk aan. Totdat je tevreden bent met het resultaat.

Eigen stijl
Schrijvers en wijngaardeniers hebben hun eigen stijl. De manier waarop ze te werk gaan, is vakmanschap. Of een glas wijn lekker is, bepaalt de wijnliefhebber. Smaken verschillen. Of een tekst mooi geschreven is, is aan de lezer. Eén ding is zeker: goede wijn en de beste tekst zijn allebei gemaakt door kundige mensen met ervaring. Dus voor een vol, rond, robuust verhaal, klop gerust eens aan!

Petra Davids